Magnolija: na što paziti prilikom kupnje i sadnje u vrt

Jedan od najljepših vjesnika proljeća u mnogim vrtovima je magnolija. Ova raskošna ljepotica s cvatnjom počinje već u ožujku, a ovisno od vrste, cvate sve do kraja travnja.

Postoji preko 100 vrsta magnolija bijelih, ljubičastih, ružičastih, crvenih i žutih cvjetova, no najpopularnije su sorte ružičasto bijelih latica. Iako se svojom ljepotom uklapa u gredice različitih stilova uređenja ipak svoju punu ljepotu i raskoš pokazuje kao soliterna biljka, zato je najbolje magnoliji osigurati dosta prostora na osami gdje će pokazati svu svoju raskoš i ljepotu.

Gdje posaditi magnoliju

Postoje sorte magnolije za gotovo sve klimatske uvjete. Podnose mraz i hladnoću, ali često se događa da kasni mraz i jake kiše unište cvjetove magnolije.

Iako uspijevaju u laganoj polusjeni, punu ljepotu cvjetova pokazat će tek na suncu. Položaj zaštićen od sjevernih i istočnih vjetrova najbolji su izbor za njihovu sadnju.

Preporučuje se saditi ih u proljeće. Magnolije imaju plitak korijen i zakorjenjuju se u površinskom sloju tla zbog toga biljke treba saditi plitko. Tlo mora biti dovoljno rahlo kako bi korijenje moglo prodrijeti u tlo. Tek posađena biljka ne podnosi nedostatak vode stoga ne dopustite da se tlo oko biljke isuši. Potrebno im je oko tri godine da se zakorjene i počnu redovito cvasti.

Russell McNell

Njega magnolija

Magnolije su šumske biljke, traže tlo koje dobro čuva vlagu, a najpogodnije je ono humusno, blago kiselo. U vapnenastim tlima magnolije imaju svjetliju boju lista. Rezidba magnolijama nije potrebna osim ako se radi o uklanjanju oštećenih grana.

U rano proljeće dobro je staviti oko biljke sloj malča, osobito ako raste na suhom tlu.

Razmnožavanje magnolije

Najuspješnije razmnožavanje je pomoću položenica, tako da se prošlogodišnji izboji savijaju, pričvrste uz zemlju i zagrnu i to u proljeće dok je zemlja svježa i vlažna. Ukorijenjuje se nakon dvije godine.

Na što paziti prilikom kupnje magnolije

Potražite zdravu magnoliju s ravnomjerno raspoređenim granama.

Izbjegavajte sadnicu magnolije sa:

  • oštećenim lišćem
  • stabljikom koja nije jednake boje
  • slomljenim granama
  • sadnica sa zapetljanim granama
  • ranama na glavnom deblu
  • korijenom koji je smeđe ili crne boje
  • prevelikim korjenom koji viri iz saksije – pretjerano velike i zapetljane žile korjenja koje su u maloj saksiji pokazuju da je biljku davno trebalo presaditi, ovo može biti uzrok težeg zakorjenjivanja i slabijeg napredovanja u vrtu

Foto: John Rusk; Russell McNell/Flickr